Rahim İçi Yapışıklık
Prof. Dr. Eray ÇALIŞKAN2024-06-15T11:04:34+00:00Rahim İçi Yapışıklık Nedir?
Rahim bölgesinde görülen yapışıklıklar, tıbbi literatürde “intrauterin adezyon” olarak da adlandırılır. Bu yapışıklıklar, rahimde çeşitli sorunlara neden olabilir ve bazen “Asherman sendromu” olarak da tanımlanabilir.
Rahim İçi Yapışıklık Neden Oluşur?
Rahim içi yapışıklıklar genellikle birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında şunlar bulunmaktadır:
-
Tüberküloz Enfeksiyonu: Tüberküloz enfeksiyonu, rahim içi yapışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Enfeksiyonun rahim bölgesine yayılması ile adezyonlar oluşabilir.
-
Travma ve Cerrahi: Rahim bölgesine yapılan travmalar veya cerrahi müdahaleler, rahim içi yapışıklıklara yol açabilir. Örneğin, bebeğin rahim içinde ölmesi sonrasında yapılan kürtajlar veya doğum sırasında yaşanan komplikasyonlar adezyon oluşumuna sebep olabilir.
-
Yetersiz Dokunun Yenilenmemesi: Her ay kendini yenileyen rahim içi dokular, bazı durumlarda düzgün bir şekilde yenilenemez. Bu durumda, rahim duvarları birbirine yapışarak yapışıklıklara neden olabilir.
Rahim İçi Yapışıklıkların Belirtileri Nelerdir?
Rahim içi yapışıklıklar genellikle belirgin belirtilerle kendini göstermez. Ancak bazı belirtiler şunlar olabilir:
- Adet kanamalarının düzensizleşmesi veya azalması
- Adet sırasında yaşanan ağrıların artması
- Teşhis edilemeyen düşüklerin sıkça olması
- Hamile kalamama veya tekrarlayan düşükler
- Adet sonrasında normalde beklenen kanamanın olmaması
Rahim İçi Yapışıklıkların Tanısı Nasıl Konur?
Rahim içi yapışıklıkların tanısı konulabilmesi için vajinal yolla yapılan ultrason muayenesinin yanı sıra rahime yapılan SİS grafisi (rahim filmi-HSG) ve jinekolojik muayene de yapılmaktadır. Ayrıca histeroskopi yöntemiyle de rahim içi yapışıklıkların tanısı konulabilir.
Rahim İçi Yapışıklıkların Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim içi yapışıklıkların tedavisi için en uygun yöntem belirlenir ve genellikle histeroskopi tercih edilir. Histeroskopi, ince bir teleskopun rahime sokulması ve rahim boşluğunun su ile şişirilmesi esasına dayanmaktadır. Bu yöntemle yapılan açıklıkların başarısı, yapışıklıkların yaygınlığına bağlı olarak değişebilir. Yaygın yapışıklıklar varsa birkaç kez histeroskopi uygulanabilir.
Hormon tedavisi, uzun süre adet görmeyen kadınlara da önerilebilir. Hormon tedavisi sonrasında kontrol amaçlı histeroskopi yapılabilir. Gebelik istemi için rahim içi yapışıklıkların açılması gerekiyorsa, histeroskopi ile birlikte rahim filmi çekimi de uygulanabilir. Bu tedavi ile yapılan açıklıklar sayesinde, rahim boşlukları ideal ölçülere getirilebilir. Ancak tüp çıkışları kapalıysa, çiftlere tüp bebek tedavisi önerilebilir.
Prof. Dr. Eray ÇALIŞKAN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı