Perinatoloji Nedir?
Yüksek riskli gebeliklerde uzmanlık gerektiren Perinatoloji, gebelik öncesi, gebelik süreci, doğum ve lohusalık döneminde annede veya bebekte meydana gelebilecek problemlerle ilgilenen bir tıp dalıdır. Bu alanda çalışan perinatologlar, erken dönemde olumsuzlukları tespit edip tedavi etmeyi hedeflerler.
Perinatologlar, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olduktan sonra ekstra eğitim alarak riskli gebeliklerin yönetiminde uzmanlaşırlar. Bu nedenle perinatoloji uzmanına danışarak gebelik sürecinde gerekli önlemleri almak önemlidir. Gebelik planlayan kadınların da perinatoloji uzmanından danışmanlık alması önerilir.
Yüksek Riskli Gebelik Nedir?
Yüksek riskli gebelik, gebelik sürecinde çeşitli komplikasyonlara yatkın olan gebelere verilen isimdir. Bu tür gebeliklerde risk faktörleri bulunabilir, örneğin:
- İleri yaş gebelik (35 yaş üzeri)
- Genç yaş gebelik (18 yaş altı)
- Kronik hastalığı olan gebeler (hipertansiyon, diyabet, romatolojik hastalıklar)
- Obez gebeler
- Daha önce gebelik komplikasyonu yaşamış gebeler (Preeklampsi gibi)
- Anomali saptanan bebekleri olan gebeler
- Birden fazla sezaryen geçirmiş gebeler
- Çoğul gebelikler
- Akraba evlilikleri
- IVF (Tüp bebek) ile oluşan gebelikler
Tüm gebeliklerde, kadın doğum uzmanları çeşitli taramalar yaparlar. Bu taramalar arasında ikili test, üçlü test, gebelik diyabeti taraması ve ultrason takibi bulunabilir. Riskli gebelik durumunda ise perinatoloji uzmanına danışma ve takip gerekebilir. Her gebeliğin 11-14 ve 20-24 haftalar arasında perinatoloji uzmanına kontrol edilmesi önerilir, böylece olası riskler erken tespit edilip tedavi edilebilir. Bu sayede hem anne hem de bebeğin sağlığı korunmuş olur.
Prof. Dr. Eray ÇALIŞKAN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı