Bel Açıklığı
Omurganın anne karnında arka kemik yapılarının kapanmamasına Spina Bifida – Bel açıklığı denir. Çoğunlukla belde olmakla birlikte göğüs ve boyun omurlarında da görülebilir.
Herhangi bir gebede omur açıklığı Olan bebek doğurma oranı 4/1000’dir. Buna karşılık bir annenin daha önceden bel açıklığı ile doğan bir bebeği varsa, yeni doğuracağı bebekte bu oran 60/1000’e yükselir. Bebek büyüdükçe yürüyememe, idrar ve dışkı tutamama, beyinde %80 şişme yapabilir.
Folik Asidin koruyucu etkisi ve omur açıklığını azaltıcı etkisi gösterilmiştir. Vitamin B12 ve folik a birlikte gebelik öncesi başlanması önerilir ve gebeliğin ilk üç ayında devam edilmelidir. Aktif folik a içeren takviyeler kadınların %50 ye yakınında görülen mthfr mutasyonunun olumsuz etkisini azaltır (örn takviye “Diafol”).Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, genetik kırıklar ve çevresel kirlilik yapan toksinler, valproik asit gibi epilepsi (sara) ilaçları da bu duruma neden olmaktadır.
Diafol takviyesi gebelik planlanmaya başlandığında başlanıp gebe kalırken ve gebe ilken devam edilmelidir. Ülkemizde folik a eksikliği kadınların %80 inde, B12 eksikliği %50 sinde iyot eksikliği bölgesine göre %40-65 inde görülmektedir. Bir takviye her yıl 1000’lerce bebeği tekerlekli sandalyeli bir ömürden kurtarır.
Prof. Dr. Eray ÇALIŞKAN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı